ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΙΑ 7 ΔΙΣ.ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία δημοσιεύστε το εδώ. Αν κρίνουμε ότι πρέπει το θέμα σας να δημοσιευτεί σε μια νέα κατηγορία θα την δημιουργήσουμε και θα μεταφέρουμε εκεί την δημοσίευση σας.
Άβαταρ μέλους
nantia
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Επικοινωνία:

ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΙΑ 7 ΔΙΣ.ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Δημοσίευση από nantia »

Εφτά δισεκατομμύρια κατοίκους θα έχει ο πλανήτης μας από το 2012 και σχεδόν εννιάμισι δισεκατομμύρια το 2050 χάρη σε μια ανάκαμψη της γεννητικότητας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές Αμερικανών και Γάλλων επιστημόνων.
Στα τέλη Ιουνίου ο πληθυσμός της Γης έφτανε τα 6,81 δισεκατομμύρια κατοίκους, είχε δηλαδή αυξηθεί κατά 185 εκατομμύρια σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Με το ρυθμό αυτό, αναμένεται να έχει φτάσει τα 7 δισ. το 2012, εξέλιξη που ενισχύει τις προβολές των δημογράφων οι οποίοι κάνουν πλέον λόγο για έναν παγκόσμιο πληθυσμό 9,4 δισεκατομμυρίων με ορίζοντα το 2050. Σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση που είχε παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ιαπωνία γνωρίζουν μια ελαφρά αύξηση των γεννήσεων που αλλάζει τα δημογραφικά δεδομένα.

Οσον αφορά την Ε.Ε., η εξέλιξη αυτή εξηγείται από μια αλλαγή στη στάση των νέων ζευγαριών που είναι πλέον πιο απρόθυμα να καθυστερήσουν στην απόκτηση παιδιών. Παράλληλα, στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης φαίνεται να αντιστρέφεται η τάση δημιουργίας οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία, που οφειλόταν στις οικονομικές αβεβαιότητες μετά την πτώση του κομμουνισμού και στην επιθυμία των γυναικών για σπουδές και καριέρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών μελετών (INED), που επικαλείται και στοιχεία των αντίστοιχων αμερικανικών υπηρεσιών, το 2050 η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα είναι η Ινδία (που θα έχει ξεπεράσει την Κίνα ήδη από το 2020) φτάνοντας τα 1.748 εκατ. κατοίκων έναντι 1.437 της Κίνας. Ο συνολικός πληθυσμός της Αφρικής θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα 1.994 εκατ., ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσουν τα 439 και η Ιαπωνία τα 95. Παρά την αύξηση των γεννήσεων, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί από 738 σε 702 εκατομμύρια, κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας στη Ρωσία.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η ευοίωνη ανάκαμψη της γεννητικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες δεν θα είναι αρκετή για να διακόψει την πορεία του παγκόσμιου πληθυσμού προς τη γήρανση. Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί φτάνοντας το 1,5 δισ., δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού της Γης.

(Πηγή: Le Monde)

Επιστροφή στο “Ότι δεν ταιριάζει σε άλλο θέμα”