Θύμα των πολέμων και τα άγρια ζώα του πλανήτη

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2934
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:

Θύμα των πολέμων και τα άγρια ζώα του πλανήτη

Δημοσίευση από Agrafos »

Σε μερικά χρόνια ίσως να μην υπάρχουν πια ορισμένα είδη ζώων ή πουλιών, διαπιστώνει ο νέος κατάλογος της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Η λεγόμενη «κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών» (Red List of Threatened Species) θεωρείται ευρετήριο αναφοράς για τα υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα.

Το αφρικανικό οκάπι, μια διασταύρωση καμηλοπάρδαλης και αλόγου με ραβδώσεις ζέβρας, που ζει στο Κογκό έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα. Τα παράνομα ορυχεία έχουν περιορίσει πολύ το ζωτικό χώρο των παράξενων αυτών ζώων. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το παράνομο κυνήγι. Ο αριθμός των Okapia Johnstoni (φώτο) έχει μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Για να διασφαλίσουμε την επιβίωση των οκάπι θα πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση του Κονγκό στις προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου και αντιμετώπισης της φτώχειαςλ. Στην «κόκκινη λίστα» αναφέρεται ότι το οκάπι βρίσκεται πλέον «υπό μεγάλο κίνδυνο».


Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν σχεδόν 200 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο λευκόπτερος σαρόθουρος που συναντάται στην Αιθιοπία, την Ζιμπάμπουε και την Νότια Αφρική. Από τον νέο κατάλογο της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης προκύπτουν ωστόσο και θετικές ειδήσεις. Έτσι βελτιώθηκε για παράδειγμα η κατάσταση για τη θαλάσσια δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea), την αλεπού (Urocyon littoralis) που ζει στα νησιά έξω από την Καλιφόρνια και δύο είδη άλμπατρος.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”