Τα βιοκαύσιμα απειλούν ολόκληρους λαούς με λιμό

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2934
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:

Τα βιοκαύσιμα απειλούν ολόκληρους λαούς με λιμό

Δημοσίευση από Agrafos »

Μέχρι πρόσφατα οι ελπίδες που είχαν βασιστεί στα βιοκαύσιμα για τον περιορισμό των ρύπων ήταν πολύ μεγάλες. Υπολογίζεται ότι στη Γερμανία τουλάχιστον το 30% των ρύπων προκαλείται από τα καυσαέρια. Η προσδοκία ήταν η καύσιμη ύλη από φυτά να μπορέσει να αντικαταστήσει σταδιακά το πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Σήμερα όμως η αρχική ευφορία έχει μετριαστεί. Η φορολογική απαλλαγή σιγά-σιγά αποσύρθηκε. Εκτός αυτού από το 2011 οι καλλιεργητές έπρεπε να αποδείξουν ότι σέβονται την αειφόρο ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να αποψιλώνονται δάση και στη θέση τους να καλλιεργούνται φυτά για βιοκαύσιμα.

Η στροφή στην αντιμετώπιση των βιοκαυσίμων ξεκίνησε το 2007 όταν σε πολλά μέρη του κόσμου ξέσπασαν λιμοί. Η ευθύνη έπεσε στα βιοκαύσιμα. Αντί τα σιτηρά και το καλαμπόκι να καταλήγουν στα πιάτα των ανθρώπων για φαγητό, χρησιμοποιούνταν για καύσιμα. Παράλληλα οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Ο κλάδος των βιοκαυσίμων όμως ανταπαντά πως μόνο το 3,5% της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα. Εκτός αυτού τα βιοκαύσιμα δεν επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων ενώ οι λιμοί στον κόσμο προκαλούνται εξαιτίας της ελλιπούς και κακής υποδομής που σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν φθάνουν στους καταναλωτές.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”