Τα έντομα, φονείς των δεινοσαύρων

Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία δημοσιεύστε το εδώ. Αν κρίνουμε ότι πρέπει το θέμα σας να δημοσιευτεί σε μια νέα κατηγορία θα την δημιουργήσουμε και θα μεταφέρουμε εκεί την δημοσίευση σας.
lacta
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία:

Τα έντομα, φονείς των δεινοσαύρων

Δημοσίευση από lacta »

Νέα θεωρία για την εξαφάνισή τους



Ηταν τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή όντα που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη μας, όμως σύμφωνα με μια καινούργια θεωρία, ίσως να μην εξαφανίστηκαν από τη σύγκρουση της Γης με κάποιον ογκώδη μετεωρίτη αλλά από τα ταπεινά μικροσκοπικά... έντομα!

Κατά την τελευταία περίοδο της εποχής των Δεινοσαύρων, η εξέλιξη των εντόμων τα οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη έκρηξη ποικιλίας νέων ειδών. Σε αυτή τη διαδικασία ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και φαίνεται πως ίσως κατάφεραν ένα καίριο «τσίμπημα» στους άτσαλους γίγαντες. Οι ασθένειες που τους μετέδωσαν αλλά και η αλλαγή στη χλωρίδα που επέφερε ο πολλαπλασιασμός των εντόμων δημιούργησαν συνθήκες στις οποίες οι φυτοφάγοι γίγαντες δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν.

Την υπόθεση αυτή τουλάχιστον κάνουν οι εντομολόγοι George και Roberta Poinar καθηγητές ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών.



«Δεν θα μπορούσαμε βεβαίως με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι τα έντομα έγιναν το καθοριστικό φονικό εργαλείο που ευθύνεται για την εξαφάνισή τους, όμως πιστεύουμε ότι έπαιξαν τουλάχιστον καθοριστικό ρόλο στην πτώση τους» λένε οι δύο εντομολόγοι. «Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι την κρητιδική περίοδο ήταν έντονη η διαδικασία της εξέλιξης και παρήγαγε έντομα ξενιστές ασθενειών, κάποια τουλάχιστον από τα οποία ήταν σε θέση να πλήξουν τα τεράστια ερπετά».

Στα σωθικά ενός εντόμου που βρέθηκε στο κεχριμπαρένιο απολίθωμα ενός χυμού δέντρου εκείνης της εποχής, η επιστημονική ομάδα βρήκε τον παθογόνο παράγοντα που προκαλεί την παρασιτική ασθένεια λεϊσμανίαση, ενώ σε άλλα δείγματα βρήκαν μορφές του παράσιτου της ελονοσίας που μολύνει τα πουλιά και τις σαύρες. Στη συνέχεια μελετώντας απολιθωμένα περιττώματα δεινοσαύρων βρήκαν αυτά και άλλα παρασιτικά μικρόβια τα οποία φέρουν τα έντομα.

Πέρα από τη διασπορά ασθενειών τα έντομα ήταν εξαιρετικά απασχολημένα και με τον επικονιασμό των λουλουδιών και των φυτών. Φαίνεται πως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην εξέλιξη που επέβαλαν τα έντομα στα φυτά κι έτσι πέθαιναν από την πείνα. Οι δύο εντομολόγοι πιστεύουν ότι η κυρίαρχη θεωρία (ότι δηλαδή οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τις συνέπειες της σύγκρουσης ενός μετεωρίτη με τη γη) είναι αδύναμη, αφού η εξαφάνισή τους άργησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πηγή :
Εφημερίδα Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/)

Επιστροφή στο “Ότι δεν ταιριάζει σε άλλο θέμα”